Att använda sig av förändringsmotstånd

Många förändringar inom företag väcker ofta ett motstånd hos anställda. Inte minst en så pass stor förändring som att flytta ett helt kontor till nya lokaler. Anställda har nämligen en tendens att inte se vinsterna i en flytt, trots att det innebär möjlighet till utveckling och ett nog så viktigt miljöombyte. Detta uppstår framförallt när en flytt inte är helt förankrad hos de anställda innan den genomförs, att de anställda inte har fått vara med i processen. I de situationer uppstår lättast ett förändringsmotstånd som kan ta tid och kraft att övervinna.

Men förändringsmotstånd behöver inte vara något negativt, det kan också utnyttjas för att utveckla dig och din organisation, både när det gäller en flytt eller andra förändringar. Du kan därför ta följande tankar med dig i en process av förändringar.

  1. Skapar delaktighet genom att medarbetaren engagerar sig större frågor och målsättningar samt antar en aktiv roll i förändringsprocessen.
  2. Skapar information och kommunikation om det område där förändringen eller utvecklingen genomförs.
  3. Skapar en personell och organisatorisk energi som senare kan vara nyttig för företaget, när förändringen väl är genomförd och motståndet har avtagit.
  4. Sparar tid och kraft – med andra ord pengar.

En framgångsrik förändringsledare bör ta vara på dessa förutsättningar i processen och därigenom skapa en framgångsrik förändring. Eller i det som intresserar oss, en framgångsrik företagsflytt. Att flytta handlar inte bara om att lyfta kartonger – det handlar om att lyfta företag. Och då måste människorna vara med från början.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *