Pelarborrmaskin, handborrmaskin eller skruvmejsel?

Om man kollar på marknaden för borr idag så kan det till synes finnas obegränsat antal olika borrar och varianter. Allt från Pelarborrmaskin och stora otympliga pjäser till mindre borrmaskiner som kan användas utan förkunskap och el. Det är bra att ha ett hum om vad det är man letar efter, annars kommer antagligen letandet ta hur lång tid som helst.

 

De större borrarna, såsom pelarborrmaskinen har mycket kraft och kan passa utmärkt i många lägen där man behöver hög precision och mycket kraft. De är dock ofta dyra och otympliga vilket gör att de kanske inte är det perfekta valet för fritidssnickaren. I en arbetssituation i en industri av något slag är de större borrarna likt en pelarborrmaskin något av en självklarhet, de behövs helt enkelt för att man ska kunna utföra det jobb man har framför sig. Om man inte ska utföra ett större jobb kanske man gör bäst i att undvika att skaffa sig en pelarborrmaskin och istället gå på något mindre. En handborrmaskin har också den mycket kraft och är betydligt mer portabel. Detta innebär inte att det är mycket sämre, utan lämpar sig snarare oftast bättre för fritidssnickaren eller den som ska använda borrmaskinen i hemmet. Dessa är också billigare och lättare att få tag i då de finns hos de flesta byggvaruhandlare. Det kan också vara bra att veta att dessa ofta kallas för skruvdragare också, så att man inte fastnar vid benämningen handborrmaskin.

 

I vissa fall behöver man kanske inte någon borrmaskin alls utan en helt vanlig skruvmejsel går bra. Skruvmejslar finns i olika storlekar så det kan vara bra att kolla innan vilken storlek som man behöver. Det finns också fler olika typer av borr som oftast inte går att byta som på en borrmaskin. Detta är också bra att tänka på så att man inte står där med fel. Skruvmejslarna är dock oftast väldigt billiga vilket innebär att man kan köpa fler utan att de kostar skjortan.

 

Att ha koll på vad man ska göra och hur mycket kraft mm. man behöver är bra att utgå ifrån i alla lägen. Vare sig om det gäller en pelarborrmaskin, handborrmaskin eller skruvmejsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *